Nieuws en blogs

‘Ooit patiënt, loop ik nu de Zevenheuvelen!’

Desirée Wierper is sportarts, pleitbezorger van het hardlopen, en bedenker van een heel bijzonder initiatief. Als het aan haar ligt, lopen op twintig november dertig (ex)patiënten de Nijmeegse Zevenheuvelenloop. Met het initiatief willen de Sint Maartenskliniek en sponsor VGZ andere…

Lees meer »

 

Adviesraad geïnstalleerd

Afgelopen donderdag 30 oktober jl. heeft medisch manager Frank van den Hoogen namens de Raad van Bestuur de adviesraad zorgnetwerken geïnstalleerd.
Het doel van deze onafhankelijke adviesraad is advies geven over het algemene beleid en strategie met betrekking tot de verschillende…

Lees meer »

 

Behandeling op maat bij fibromyalgie helpt

Een groot deel van patiënten met fibromyalgie heeft baat bij een gerichte groepsbehandeling, bestaande uit een combinatie van oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Dit blijkt uit het proefschrift van psychologe drs. Saskia van Koulil, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie…

Lees meer »

 

Bewegen is een must

Een actieve leefstijl, waarin beweging een belangrijke plaats inneemt, heeft een gunstig effect op de gezondheid. Regelmatig bewegen en/of sporten geeft mensen een tevreden gevoel en leidt tot een kleinere kans op verschillende (chronische) aandoeningen. Daarnaast bevordert bewegen en sporten het afweersysteem en de fysieke fitheid.

Lees meer »

 

Bezoerkers sympsosium vertellen over hun bevindingen!

Op vrijdag 11 maart 2016, vond het symposium “Moe van reuma” plaats. Dit was het vierde symposium van de zorgnetwerken ArtritisZorgnet, ArtroseZorgnet en FibroZorgnet.

Fysiotherapeut Beate Schellekens vertelt over haar bevindingen.

Lees meer »

 

Mijn einddoel: de Marikenloop!

In 2012 kreeg ik na vele onderzoeken te horen dat ik fibromyalgie en CVS (chronische-vermoeidheidssyndroom) heb. Ik werd op de wachtlijst voor de FIA-groep in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen geplaatst. Van oktober tot december 2012 werd ik twee keer per week verwacht, gelukkig hadden we een erg gezellige groep.

Lees meer »

 

Het weer beïnvloedt uw pijn en moeheid: gelooft ú dat?

Door Ercolie Bossema, verbonden aan de onderzoeksgroep Psychoreumatologie van Prof. Dr. Rinie Geenen van de Universiteit Utrecht en hoofddocent bij de Master Advanced Nursing Practice van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Lees meer »

 

Interview Elseline van den Assem: “Schaam je niet om hulp te zoeken”

Twee jaar geleden kreeg Elseline van den Assem de diagnose fibromyalgie. Ze had weinig energie en veel pijn. Toch wist ze uit het dal te komen. Inmiddels heeft ze zich als gedragscoach gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Van den Assem: “Je kunt nog steeds een goed leven hebben met fibromyalgie, maar wel op een andere manier.”

Lees meer »

 

Interview huisarts Tim Olde Hartman: “Patiënten willen serieus genomen worden”

Tim Olde Hartman is huisarts in Oosterhout en senior onderzoeker bij het UMCN. Als huisarts ziet hij veel patiënten met onverklaarde klachten. Het gaat daarbij om twintig tot veertig procent van de patiëntenpopulatie. Bij een kleine groep blijven die klachten ook aanhouden. Olde Hartman: “Sommige huisartsen weten niet goed hoe ze met die groep moeten omgaan.”

Lees meer »

 

Interview reumatoloog Hans Cats over behandeling fibromyalgie

Fibromyalgie of FMS is een problematische aandoening. De patiënt heeft klachten, maar de arts kan niets vinden. Toch is er een oplossing. Reumatoloog Hans Cats vertelt in het maandblad In Beweging van de Reumapatiëntenbond over een behandelstrategie die is ontwikkeld in de Maartenskliniek.

Lees meer »

 

Is er een ideaal geneesmiddel voor fibromyalgie?

Omdat ik als apotheker gespecialiseerd ben in reumatologie, krijg ik regelmatig vragen aan de balie over geneesmiddelen bij fibromyalgie. En dat is niet verwonderlijk, want wist u dat bijna een kwart miljoen mensen fibromyalgie heeft? Als ik zo’n vraag krijg, voel ik me wel soms een beetje machteloos. Want om eerlijk te zijn: de ideale pijnstiller is voor…

Lees meer »

 

Paspoort passend werk

Door prof.dr. Rinie Geenen, psycholoog, projectleider onderzoeksgroep Psychoreumatologie Universiteit Utrecht.

Lees meer »

 

Symposium ‘Moe van reuma’ groot succes!

Op vrijdag 11 maart 2016, vond het symposium “Moe van reuma” plaats. Dit was het vierde symposium van de zorgnetwerken ArtritisZorgnet, ArtroseZorgnet en FibroZorgnet.
Het gevarieerde programma werd warm ontvangen en de deelnemers zijn met een schat aan informatie naar huis gegaan. We kijken terug op een zeer succesvolle dag.

Lees meer »

 

Symposium 10 maart 2017: “Het draait om de patiënt.”

Lees meer »

 

Zorgwijzer geeft meer duidelijkheid over fibromyalgie

Afgelopen vrijdag 6 maart is de Zorgwijzer Fibromyalgie gepresenteerd, tijdens het symposium ‘Samen werken aan pijn!’ in Nijmegen. De zorgwijzer, een initiatief van de Sint Maartenskliniek, geeft een overzicht van wetenschappelijk onderbouwde behandelmogelijkheden

Lees meer »