Behandeling

Bij mensen met fibromyalgie is het belangrijk om naast de lichamelijke problemen ook aandacht te geven aan mogelijke sociale of psychische problemen. Als er al lang lichamelijke problemen zijn, kunnen deze ook andere problemen veroorzaken, zoals psychische klachten of problemen in relaties thuis of op het werk. Andersom kunnen psychische en sociale problemen de lichamelijke klachten veroorzaken of verergeren.

Patiënt als regisseur

Vaak blijven patiënten ondanks alle genomen maatregelen klachten houden. Daarom kan de behandeling nooit alleen bestaan uit pijnstilling. Een goede behandeling is gericht op

  • het onderhouden van de mobiliteit,
  • het leren vermijden van overbelasting,
  • het stapsgewijs verbeteren van de conditie en het activiteitenniveau en
  • het aanleren van vaardigheden om problemen op te lossen.

Op deze manier kan de patiënt de regisseur van zijn eigen leven zijn en zelf werken aan het herstel van zijn functioneren en de levenskwaliteit.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van fibromyalgie kan bestaan uit:

Op de Sint Maartenskliniek is een evidence based fibromyalgiebehandeling ontwikkeld. Deze behandeling heet FIA (Fibromyalgie In Actie) en is een combinatie van fysiotherapie en cognitieve gedragstherapie. De licentie voor het geven van deze behandeling is ook verleend aan diverse vestigingen van OCA. De FIA behandeling wordt op de volgende locaties aangeboden: